Jeg vil innrømme på forhånd: Jeg er sannsynligvis en av de siste investorene som vil betrakte bitcoin som en langsiktig investering. Jeg er en tradisjonell og (vanligvis) verdifokusert investor. Den flyktige og ikke-kvantifiserbare karakteren til kryptovalutaen etterlater det stort sett utenfor det eksisterende ferdighetssettet mitt.

Det er ikke å si at jeg ville avvise bitcoin helt. Som et finansielt instrument er det spennende. Som et sosialt eksperiment har oppgangen siden 2008 vært fascinerende.

Vi er bare ti og et halvt år fjernet fra den legendariske pizzaordren som kostet 10 000 bitcoins, en imponerende $ 184 millioner i nåværende priser. Det er bare tre år siden det episke 2017-rallyet fra under $ 1000 til over $ 18.000. Etter det som så ut som en boble som hadde bristet, er bitcoin nå ikke langt fra å nå nye høyder.

Men under den volatiliteten og spenningen sitter det fortsatt viktige og så langt ubesvarte bekymringer. Alle snakker til ett kjernespørsmål: hvorfor? Hvorfor er 1 BTC, når jeg skriver dette, verdt $ 18 487,50? Hvorfor er 1 BTC verdt noe i det hele tatt?

Gjerne er interessen for og moroa med å handle med Bitcoin selvinnlysende. Men å tro på den langsiktige saken for kryptovalutaen krever at spørsmålet om „hvorfor?“ bli besvart. Personlig har jeg ikke sett nok.

Valutaproblemer

Det opprinnelige poenget med Bitcoin var å tjene som en måte å disintermediere store finansinstitusjoner. Faktisk var tittelen på den opprinnelige meldingen som ble utgitt av det pseudonyme Satoshi Nakamoto “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.”

Problemet er at Bitcoin faktisk ikke er en god valuta. Det er sakte av design: transaksjonstid måles ofte i timer.

Og i mellomtiden har peer-to-peer kontantoverføringer blitt bemerkelsesverdig enkle. PayPal (NASDAQ: PYPL) har Venmo, Square (NYSE: SQ) har Square Cash, store banker har utviklet Zelle … listen fortsetter og fortsetter.

Noen talsmenn har argumentert for bitcoins antatte personvern. Men selv det argumentet faller flatt. Bitcoin-børser har KYC (Know Your Customer policies). „Blockchain analyse“ tilbyr en annen måte å avdekke brukere på.

Ikke mindre en okse enn Bitcoin Magazine hevdet i sommer at når du bruker bitcoin, „Med mindre du virkelig vet hva du gjør, er det best å anta at du har lite privatliv.“

Alt i alt har visjonen om bitcoin som en desentralisert, anonym valuta falt flat i den virkelige verden.

Bitcoin som en ‚Store of Value‘

Og slik har talsmenn sakte skiftet argumentet de siste årene. Bitcoin er mindre hyped som en kryptokurrency (med tilhørende fordeler), men som en „butikk av verdi“ som er et alternativ til gull.

Men igjen er spørsmålet: hvorfor? Gull har bruksområder, både kosmetiske og industrielle. Verdien kommer ikke bare av ideen om at alle andre ser det som verdifullt. For bitcoin må det imidlertid være tilfelle: det er tilsynelatende liten verdi for det som metaforisk er et hake i en digital reskontro.

Det gjelder også at argumentet har endret seg – og så raskt. Overgangen fra „bitcoin er en transformativ valuta“, som Satoshi forestiller seg, til „bitcoin er en butikk av verdi,“ virker absolutt som å endre fakta for å passe argumentet, snarere enn omvendt.

I mellomtiden virker bitcoin neppe trygt. Hack er uendelig vanlig. Selv Winklevoss-tvillingene, blant bitcoins høyest fortalere, har anbefalt såkalt „kald lagring“ av Bitcoin-nøkler. Kald lagring krever bruk av frakoblede metoder for å beskytte mot online tyver, hackere og svindlere. Så hvorfor er noe av dette å foretrekke fremfor gull?

Bull-saken

Riktignok er det en enkel gjengivelse av disse og andre bekymringer: bitcoin fortsetter å gå opp. De fleste som eier bitcoin har bokført gode fortjenester, om ikke bare på papir.

For å være rettferdig er det også bedre svar. Det kan være at bitcoin kan være en verdi butikk bare fordi eierne mener det er det. Alle finansielle instrumenter er i noen grad avhengige av tillit, enten det er eiendeler eller valutaer.

Bitcoins bruk som valuta kan i mellomtiden forbedres over tid. Personvernhensyn kan forbedres ved å „blande“ og andre strategier. Bedre kapitaliserte og mer effektive utvekslinger og praksis kan begrense behovet for fryselager.

Bunnlinjen på Bitcoin

Enkelt sagt, det er fortsatt tidlige dager. Kryptovalutaen (og andre som den) vil utvikle seg. Det er ikke et tegn på en feil i Satoshis arbeid at bitcoin ikke har blitt akkurat slik han (eller hun) forutsa.

Jeg er sympatisk med argumentet om at det kan være et tegn på hans (eller hennes) geni.

Men det er fortsatt mange spørsmål å svare på, og verdsettelse blant dem. Markedet, akkurat nå, har bestemt at 1 BTC er verdt mer enn $ 18.000. Personlig vil jeg gjerne se mye mer i veien for verktøy for å til og med vurdere å betale den prisen.

På utgivelsesdatoen hadde ikke Vince Martin (verken direkte eller indirekte) noen posisjoner i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen.